INFO@REVERGO.COM     |     ©2015  -  CRAFTED WITH  BY REVERGO ARCHITECTS

KASTOS
Residence in Kastos | Design, Supervision & Construction | Kastos 2016
Είδος κτιρίου: Εξοχική κατοικία
Τοποθεσία: Καστός, Ελλάδα

Κατάσταση μελέτης: Υπό κατασκευή, 2016

Αρχιτέκτονες: Βασιλική Ασπρογέρακα
Φωτογράφος: 

Γραφιστική: 


Project type: Holiday Residence
Location: Kastos Island, Greece
Project Status: In progress, 2016
Architects: Vassiliki Asprogeraka
Photographer: 
Graphic Design: 

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στον οικισμό Καστός, τη μικρότερη κατοικήσιμη νησίδα των Επτανήσων νοτιοανατολικά της Λευκάδας, σε ένα αρκετά επικλινές οικόπεδο. Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο αλλά και πρόκληση την ενσωμάτωση στοιχείων από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού σε μια μοντέρνα εξοχική κατοικία. Για την υλοποίηση χρησιμοποιούνται φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, το ανεπίχριστο σκυρόδεμα και το ξύλο.

 

Η πρώτη ύλη για την πέτρινη τοιχοποιία προέρχεται από το ίδιο το οικόπεδο και η τεχνική χτισίματος ακολουθεί τα πρότυπα παλιών τεχνιτών του νησιού. Κατακόρυφες επιφάνειες από ανεπίχριστο σκυρόδεμα εμφανίζονται μόνο στο πρώτο επίπεδο της κατοικίας που βρίσκεται υψομετρικά κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, με στόχο η κατοικία να μην αλλοιώνει οπτικά την παραδοσιακή όψη του οικισμού.

 

Αυτό που διακρίνει επομένως κανείς φτάνοντας στο λιμάνι είναι μία πέτρινη κατοικία που διατηρεί τις αναλογίες των παραδοσιακών κτιρίων, ενώ η ελαφρώς παραλλαγμένη μορφολογία των ανοιγμάτων της κατοικίας είναι το μόνο στοιχείο που υποδηλώνει την εποχή του.

Τhe holiday house is located on a highly inclined plot, in the homonymous village of Kastos island - the smallest inhabited island amongst the Ionian Islands. The concept design constitutes an attempt to integrate the traditional architectural elements of the Kastos Island into a contemporary residence. Thus natural building materials, such as stone, exposed concrete and wood are utilized for the above purpose.

 

The raw material for the stone masonry is extracted directly from the construction site and the building techniques used, follow the principles and expertise of the local craftsmen. The upper part of the house is built with stone while vertical surfaces of exposed concrete are only introduced on the ground level, below the surface of the street. 

 

This ensures that the rustic image of the village, as it is perceived while arriving at the port, remains untouched. The building retains the proportions and aesthetics of a traditional house, while the only indication of its contemporary design is the slightly differentiated morphology of its openings.