INFO@REVERGO.COM     |     ©2015  -  CRAFTED WITH  BY REVERGO ARCHITECTS

SIVOTA VILLAS
Holiday Villas | Design, Building Permit & Supervision | Lefkas 2019
Είδος κτιρίου: Κατοικία | Εξοχική κατοικία
Τοποθεσία: Λευκάδα, Ελλάδα

Κατάσταση μελέτης: Ολοκληρωμένο, 2019

Αρχιτέκτονες: Revergo Architects
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης

 
Project type: Luxury Villas
Location: Lefkas, Greece
Project Status: Complete, 2019
Architects: Revergo Architects
Photography: Dimitris Kleanthis

Περιστοιχισμένο από κατάφυτους με ελιές λόφους και τη θάλασσα να εισχωρεί ανάμεσα τους, το λιμάνι των Συβότων αποτελεί ένα από τα γραφικότερα λιμάνια του Ιονίου, γνωστό για το ασφαλές αγκυροβόλιο που προσφέρει σε ιστιοπλόους αλλά και για τη φυσική του ομορφιά. Σε ένα αρκετά επικλινές οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων με θέα τα Σύβοτα, σχεδιάζονται δύο ιδιωτικές κατοικίες επιφάνειας 90 και 120 τ.μ. αντίστοιχα, με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τις υπάρχουσες λιθιές και την πλούσια βλάστηση με ελαιόδεντρα που πυκνώνουν όσο κατεβαίνει κανείς προς τη θάλασσα.

Βασική πρόθεση αποτέλεσε εξαρχής η ήπια ένταξη των κτιρίων στο ανάγλυφο του οικοπέδου, η στροφή των όγκων προς τη θέα και η αρμονική συνύπαρξη των εξοχικών κατοικιών με το περιβάλλον. Το φυσικό τοπίο αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα μπροστά σε κάθε ανθρώπινη επέμβαση και τα κτίρια τοποθετούνται με τρόπο τέτοιο, ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα για τους χρήστες αλλά και να επιφέρουν τη μικρότερη δυνατή αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου. Η μελέτη φύτευσης γύρω από τις κατοικίες βασίζεται και παίρνει αναφορές από την τοπική βλάστηση και ενισχύει με τη σειρά της την ένταξη των κατοικιών στο περιβάλλον.

 

Οι δύο κατοικίες, 90 και 120 τ.μ. αντίστοιχα, αναλύονται ως εξής: Η κατοικία των 90 τ.μ. αναπτύσσεται σε δύο ορόφους μέσα σε έναν μονολιθικό πέτρινο όγκο σχήματος Γ. Η πέτρα αναδιπλώνεται και καλύπτει το σύνολο της κατοικίας εκτός από την όψη προς την πλευρά της θέας και της θάλασσας. Εκεί η πέτρα εναλλάσσεται με καθαρές χρωματικές επιφάνειες, στις οποίες διαμορφώνονται τα κυρίαρχα ανοίγματα της κατοικίας με τους εξώστες των υπνοδωματίων. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης με την κουζίνα και το καθιστικό και ένα μικρό wc, ενώ στον όροφο βρίσκονται τα δύο υπνοδωμάτια.

Η κατοικία των 120 τ.μ. ακολουθεί αντίστοιχη λογική στο χειρισμό των υλικών και των όψεων. Εδώ η κατοικία αποτελείται από δύο πέτρινους όγκους που στεγάζουν τα 3 υπνοδωμάτια (ένα στον όροφο και 2 στο ισόγειο), και που ενώνονται λειτουργικά από έναν ενδιάμεσο ισόγειο όγκο στον οποίο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης: καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Η εναλλαγή πέτρας και χρωματικής επιφάνειας εμφανίζεται εδώ μόνο στο διώροφο όγκο της κατοικίας.

Η χρωματικές επιλογές και τα υλικά ενισχύουν την σχεδιαστική επιδίωξη για λιτούς και καθαρούς όγκους που εντάσσονται στο περιβάλλον μέσα από ένα σύγχρονο λεξιλόγιο. Η χρήση της τοπικής πέτρας της Λευκάδας και των γήινων χρωμάτων για τις επιφάνειες της τοιχοποιίας έρχεται σε άμεση σχέση με την χρωματική παλέτα του τόπου. Οι εξώστες και τα στοιχεία σκίασης κατασκευάζονται με πιο σύγχρονα υλικά αλλά χρωματίζονται με ουδέτερα χρώματα για την αποφυγή οπτικού θορύβου. Τέλος οι ημιυπαίθριοι χώροι μπροστά από τις κατοικίες με τις κολυμβητικές δεξαμενές και τα ξύλινα deck ακολουθούν λιτές σχεδιαστικές γραμμές με σημειακές παρεμβάσεις φύτευσης με φυτά που συναντώνται συχνά στην ελληνική ύπαιθρο.

The Sivota of Lefkas is one of the most picturesque Ionian ports, known for their natural beauty and lush vegetation. There, on a fairly sloping plot, Revergo Architecture undertook to design two private residences with respect to the landscape and local architecture. The plot is characterized by existing stone blocks and olive trees that get denser as one approaches the sea.

 

The main intention of the architects was to create a proposal that fits in gently with the environment, largely preserves the privacy of users and achieves minimum interference with the landscape. The houses are placed parallel to the slope of the ground, the outdoor area follows the lines of the plot and planting is complemented by vegetation encountered in the Greek countryside.

 

The two residences, 90 and 120 sq.m. respectively, are analyzed as follows: The 90 sq.m. house. It grows on two floors within a monolithic L-shaped stone volume. The stone folds and covers the entire house except the view to the sea. The stone alternates with pure color surfaces, which form the main openings of the house with the bedroom balconies. On the ground floor there is a living room, a kitchen and a small wc, while two bedrooms are placed on the first floor.

 

The120 sq.m. house follows a similar logic in handling materials and facades. The residence consists of two stone volumes housing 3 bedrooms (one on the first floor and 2 on the ground floor), and are functionally connected by an intermediate ground floor volume in which the living room, dining room and kitchen are placed. The alternation of stone and colored surfaces appears only in the two storey part of the house.

 

The color and materials conception reinforce the design intent for simple and clean volumes that fit into the environment through a modern vocabulary. The use of the local stone of Lefkas and earth colors for the wall surfaces relates closely to the color palette of the place. The balconies and pergolas are made with more modern materials but are painted in neutral colors to avoid optical noise. Finally, the semi-sheltered spaces in front of the houses with swimming pools and wooden decks follow simple design lines.